Tu ce fel de cititor eşti?

Cititorii sunt împărţiţi în mai multe categorii şi se încadrează în nenumărate tipologii. Unul dintre criteriile abordate este cel al modului de percepere al planului prezentat şi dezirabilitatea pentru un anumit gen de lectură. Astfel, un cititor poate fi : filosof, fatalist, yoghinist, hedonist sau realist. Iată câteva recomandări pentru fiecare tipologie în parte:

#1 Cititorul filosof

Este cititorul raţionalist. Trăirile lecturii sunt determinate de idee, criteriul principal de selecţie a textelor. Pentru el, important este ceea ce cartea transmite, mesajul pe care îl comunică. Iubesc înţelepciunea şi îşi doresc să ajungă înţelepţi.

okian

Adevărată capodoperă, Despre eroi şi morminte (1961), este un roman total, extrem de dens, scris cu credinţa mărturisită de autor că „nu se poate trăi fără eroi, sfinţi şi martiri”, şi că „prezentul generează trecutul“. Este lectura perfectă pentru un cititor filosof, dându-i acestuia ideea asupra căreia să raţioneze.

 

#2 Cititorul fatalist

Este o subcategorie a “filosofului”, fiind cel care este interesat de mesajul pe care îl conţine discursul, dar care trebuie decriptat. Principiul pe baza căruia îşi alege o carte este intuiţia “dirijată” de destin.

filosof russel poza

Fericirea, spune Russel, e o stare care se cucereşte. Din întâlnirea cu ceilalţi, Bertrand Russell nu trage concluzia că trebuie să ne refugiem în singurătate, pentru a ne masca nefericirea şi spaimele. El ne spune ce trebuie să lăsăm în urma noastră pentru a ne putea bucura de fiecare clipă din viaţă. Un fatalist va savura ideea surprinsă în paginile acestei cărţi, fiind, în acelaşi timp, încântat de pragmatismul acesteia.

 

#3 Yoghinistul

Aparţine tot primei tipologii, iar în cazul acesta criteriul este de fapt o disciplină pe care şi-o impune fiecare singur. Denumirea acestei tipologii nu se identifică cu principiile filosofiei yoga, ci semnifică faptul că lecura este un lucru pe care cititorul şi-l impune din propria voinţă, asemenea practicanţilor de yoga.

filosof miguel de cervantes poza

 

“Don Quijote de la Mancha” este o operă literară a scriitorului spaniol Miguel de Cervantes Saavedra, fiind o capodoperă a literaturii spaniole și a literaturii universale. Acesta surprinde îndeplinirea celui mai mare vis al lui Alonso Quixano, acela de a deveni cavaler, şi aventurile prin care acesta trece alături de Dulcinea şi Sancho Panza. Un yoghinist adevărat ar trebui să fi trecut în revistă acest roman celebru, cea mai tradusă operă din lume după Biblie.

 

#4 Hedonistul

Este cititorul sentimental, cel care urmăreşte plăcerea rezultată în timpul şi la finalul lecturii. Ceea ce contează pentru el este desfăşurarea acţiunii, fiind el însuşi parte integrantă a temei, deoarece este singura modalitate de a avea asemenea trăiri.

 

agatha

“Crima din Orient Express”, de Agatha Christie este o adevărată delectare pentru iubitorii de romane polițiste, detective și oricare alte scenarii întortocheate în care se încearcă descoperirea adevărului din înfăptuirea unei crime. E o poveste, pe cât de asemănătoare cu sute de alte subiecte polițiste de acest gen, pe atât de impresionantă și unică. Nu dezvăluim mai multe pentru a nu diminua misterul ţesut în jurul acestui titlu şi a da posibilitatea hedonistului de a descoperi romanul pas cu pas.

 

#5 Realistul 

Este cititorul care urmăreşte descrierea realităţii. Pentru el contează mai puţin ideea şi desfăşurarea acţiunii. Aprecierea şi criteriul de selecţie al unui text se face în funcţie de cât de bine este redat spaţiul social al altor vremuri.

casual vacancyFaimoasa J.K.Rowling surprinde într-un mod realist şi dur viaţa locuitorilor din orăşelul englez Pagford. La prima vedere, lucrurile se petrec în sfera idealului, dar moartea unuia dintre membrii consiliului parohial îi şochează pe cetăţeni şi raporturile dintre oameni se traduc treptat în multiple soiuri de “război”. Un cititor cu apetit pentru romanele de tip realist va aprecia cu siguranţă această creaţie.

 

Voi ştiţi în ce tipologie de cititor vă încadraţi? 🙂

Dacă vă interesează şi alt tip de clasificare, îl găsiţi aici.

Dă cu share 🙂Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0