TOP TEN TUESDAY. Lumi distopice.

Dacă privim spre Hollywood-ul ultimilor ani, constatam ca acesta s-a declarat fascinat de filme despre lumi post apocaliptice, pline cu eroi chinuiți, care luptă împotriva unui sistem oligarhic rigid, menit să controleze o societate utopică. De la Jocurile Foamei începând, trecând prin Divergent, și alte asemenea proiecte cinematografice “mamut”, ne-am delectat vizual cu o mulțime de filme care zugrăvesc cu ajutorul efectelor speciale, în imagini impecabile, universuri distopice care mai de care mai sinistre.

TOP+TEN

Înainte de film însă, au fost cărțile. Cărți care ne-au prezentat societăți de coșmar, într-un viitor în care omenirea trăiește într-o lume aparent perfectă, instituită de conducătorii unui sistem cvasi-militarizat. Controlul politic, corporatist sau tehnologic, alături de o propagandă exagerată, informație manipulată și indivizi incapabili de a gândi, acționa sau vorbi conform propriilor idei sunt “cărămizile” care stau la baza construcției acestor lumi distopice, anormale. Astăzi, aflați mai multe despre acest subiect, parcurgând TOP TEN-ul săptămânii: Lumi Distopice!

1. Nineteen Eighty-Four de George Orwell

Editura: Penguin Books

Ca ficțiune politică, literară și SF distopic, 1984 este un roman clasic al genului, din punct de vedere al conținutului, acțiunii și stilului în care este scris. O mare parte din termenii și conceptele prezentate în carte (Big Brother, Telescreen, 2 + 2 = 5) au ajuns să pătrundă în universul cotidian al omului secolului XXI. Ascuns într-un cotlon al Departamentului de Înregistrare a Ministerului Adevărului, Winston Smith rescrie abil trecutul, de așa natură încât acesta să se potrivească perfect nevoilor partidului.

nineteen

 

2. Brave New World de Aldous Huxley

Editura: Vintage

Brave New World a lui Aldous Huxley este considerată a fi una dintre cele mai mari opere SF scrise vreodată. Ne aflăm în anul 632 După Ford, iar oamenii se nasc și trăiesc prin metode științifice. Peste tot în lume domnește fericirea și pacea. Până în momentul în care din Rezervația Sălbatică își face apariția John, aducând cu sine sentimente puternice de dragoste, ură, furie, teamă. Dintr-o data, Lumea Nouă se află în pericol.

barve

3. Divergent Series Set (Divergent, Insurgent, Allegiant) de Veronica Roth

Editura: HarperCollins Publishers Ltd

Divergent este romanul de debut al lui Veronica Roth, publicat de către Books Harper Collins în 2011. Acțiunea este plasată într-un așa numit Univers Divergent, o versiune post-apocaliptică a orașului Chicago. Aici, facem cunoștință cu Beatrice, care își explorează identitatea într-o societate care își cataloghează cetățenii în funcție de personalitatea fiecăruia, în cadrul a cinci facțiuni diferite.

divergent

 

4. Clockwork Orange de Anthony Burgess

Editura: Penguin Books

Cartea ni-l prezintă pe Alex și pe prietenii lui, niște puști delincvenți de numai 15 ani. Carismatic și psihopat, principalele distracții ale lui Alex sunt să asculte muzică clasică, să violeze și să se ia la bătaie cu oricine îi iese în cale. În urma unei orgii diabolice, Alex este închis pentru delincvență, iar statul încearcă să-l reformeze – dar cu ce preț?

a clockwork

 

5. Do Androids Dream of Electric Sheep? de Philip K. Dick

Editura: Orion Publishing Co

Războiul Mondial Terminus lasă în urma lui un Pământ devastat. Printre ruinele planetei sale, vânătorul de recompense Rick Deckard se află în căutarea renegaților care i-au servit cândva drept pradă. Romanul lui Philip K. Dick a stat la baza scenariului filmului Blade Runner din 1982, regizat de Ridley Scott.

androids

 

6. Atlas Shrugged de Ayn Rand

Editura: Penguin Books

Atlas Shrugged spune povestea unui om care s-a lăudat că el va fi cel care va opri motorul lumii – ceea ce a și a făcut. Titlul romanului face referire la misterul morții și renașterii spiritului omenesc dar și la titanul Atlas, din mitologia greacă, cel condamnat pe veci să poarte pe umerii săi globul pamântesc.

atlas

 

7. Man in the High Castle de Philip K. Dick

Editura: Penguin Books

The Man in the High Castle ne prezintă viața de zi cu zi trăită sub un regim totalitarist fascist-imperialist, la nici 15 ani de la încheierea celui De-al Doilea Război Mondial. Viitorul alternativ prezentat în roman descrie acțiunile întreprinse și intrigile țesute de Axa câștigătoare, la conducerea căreia se află o Japonie Imperialistă, o Italie fascistă și o Germanie Nazistă. O alternativă destul de reală, în cazul în care Aliații ar fi pierdut războiul.

the man

 

8. Cloud Atlas de David Mitchell

Editura: Hodder & Stoughton Ltd

Toate lucrurile au o logică anume, există o legătură în toate: jurnalul de călătorie al unui pasager care traversează în 1849 Oceanul Pacific; scrisorile unui compozitor către iubita lui; un thriller despre o crimă care are loc la o centrală nucleară; o farsă despre un editor care locuiește într-un azil de bătrâni; o clonă rebel care se revoltă împotriva sistemului în Coreea viitorului; și nu în ultimul rând, povestea unui trib care locuiește în viitorul post-apocaliptic îndepărtat al statului Hawaii.

cloud

 

9. The Great Dune Trilogy (Dune + Dune Messiah + Children of Dune in one book) de Frank Herbert

Editura: Orion Publishing Co

Evocatoarele povestiri ale lui Herbert, sunt plasate ca și acțiune pe planeta pustie Arrakis, accentul fiind pus pe o luptă politică și militară complexă, cu repercusiuni asupra întregii galaxii. Arrakis este sursa discordiei, fiind un spațiu care face călătoriile interstelare posibile, pe această planetă existând o substanța extrem de valoroasa. Intrigi politice, călătorii în lumi ciudate, rivalități, războaie și lupte pentru putere condimentează cu succes o poveste fantastică.

dune

 

10. Trial de Franz Kafka

Editura: Penguin Books

Procesul lui Kafka prezintă o excursie psihologică în viața unui anume Joseph K, un om obișnuit care se trezește într-o zi pentru a afla despre el însuși că este acuzat de o crimă pe care nu a comis-o, o crimă a cărei natură nu reușește să o descopere. După un scurt arest, K este eliberat, dar trebuie să dea raportul în mod regulat instanței de judecată, aspect care se dovedește a fi înnebunitor. Pentru că nimic nu se rezolvată vreodată.

trial

 

BONUS

 

Fundația 1 de Isaac Asimov

Editura: Paladin (Grup Editorial Art)

Hari Seldon, întemeietorul psiho-istoriei, prezice prăbușirea Imperiului Galactic și instaurarea unei ere de barbarie care va dura treizeci de milenii. Cu ajutorul colaboratorilor săi, Seldon înființează Fundația Enciclopediei Galactice, a cărei misiune este să salveze cunoștințele a 12 000 de ani de evoluție. Fundația este exilată pe Terminus, o planetă de la marginea Galaxiei, de unde se implică mersul istoriei, transformând știința în religie, iar savanții în preoți care s-o răspândească în lumile Imperiului.

 

fundatia

 

Dacă în urmă cu o săptămână vă propuneam să călătoriți prin intermediul cărților prin Europa, Asia sau Africa contemporană, ei bine acum vă oferim ocazia de a vă proiecta într-un viitor (sau trecut, de ce nu?) mai mult sau mai puțin îndepărtat, în care regulile sociale sunt complet schimbate, mizele sunt diferite, oamenii mai obedienți, iar controlul mult mai puternic și dur. Așteptăm să „reveniți” cu păreri din aceste lumi distopice. Păreri pe care să le împărtășiți cu noi 🙂

Până una, alta însă, vă dorim lectură plăcută!

 

Librar Okian

Dă cu share 🙂Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0