Zece lucruri pe care poate nu le știați despre Emily Bronte

Despre Emily Bronte, autoarea uneia dintre cele mai populare cărți din literatura engleză (La răscruce de vânturi), se pot spune mult mai mult decât zece lucruri. Aici am făcut așadar o selecție din cele mai interesante. Sperăm să vă captiveze imaginația și astfel să vă doriți să aflați mai multe.

Să începem:

1. La început, Bronte a publicat sub pseudonimul Ellis Bell. Surorile sale, Anne și Charlotte, au adoptat și ele ceea ce se cheamă un nome de plume. Anne era Acton Bell, iar Charlotte Currer Bell. Multe scriitoare alegeau să publice sub pseudonim la vremea respectivă, din cauză că literatură scrisă de femei era tratată cu suspiciune.

2. Bronte a publicat un singur roman.

3. Familia Bronte a fost marcată de ghinion. Mama lui Emily a murit de cancer la nouă luni după ce născut-o pe Anne Bronte. Copiii Bronte au fost crescuți de mătușa Elizabeth, care la fel moare de boală. Toți frații Bronte mor de tuberculoză – niciunul dintre ei nu apucă să trăiască mai mult de 40 de ani. Se presupune că unul dintre motivele pentru sănătatea atât de precară a familiei a fost consumul de apă infestată de scurgerile care proveneau de la cimitirul din apropierea reședinței.

4. Romanul La răscruce de vânturi a avut succes abia după moartea autoarei.

5. Emily a trăit o viață foarte retrasă; puține se știu despre ea, mai ales pentru că, spre deosebire de Anne și mai ales Charlotte, nu pare să fi lăsat în urma ei corespondență.

6. Există anumite suspiciuni conform cărora La răscruce de vânturi ar fi fost scrisă parțial de Branwell, fratele lui Emily. Criticii vremii nu puteau accepta ușor că o femeie ar putea concepe un personaj atât de visceral precum Heathcliff. Nu există nicio dovadă care să susțină această teorie, iar Charlotte a spus mereu că opera îi aparține în întregime lui Emily.

7. Emily a încercat o carieră ca profesoară; după doar câteva luni e nevoită să renunțe, deoarece sănătatea îi este extrem de afectată de stresul și epuizarea unei zile de muncă de 17 ore.

8. Fără să știe una de cealaltă, Anne, Emily și Charlotte scriau poezie de ascuns. Charlotte a descoperit din întâmplare versurile lui Emily, moment în care și Anne a recunoscut că are preocupări asemănătoare. La inițiativa lui Charlotte poeziile au fost publicate într-un volum din care din păcate s-au vândut doar două exemplare la vremea respectivă. Criticii contemporani sunt de părere că dintre cele trei surori, doar Emily avea cu adevărat talent la poezie.

9. Se spune despre Emily că pe lânga cei mai apropiați membri ai familiei, cel mai mult iubea animalele și ținutul sălbatic și mlăștinos din Yorkshire – pasiune care se întrevede foarte ușor și în La răscruce de vânturi.

10. Există o scrisoare de la editorii lui Emily din care se poate trage concluzia că autoarea pregătea un al doilea roman (niciun manuscris nu a supraviețuit din această a doua presupusă carte). Din păcate sănătatea i se deteriorează vertiginos și, în ciuda insistențelor lui Charlotte, Emily refuză să vadă un doctor sau să urmeze vreun tratament. Se spune că ultimele cuvinte pe care Emily i le-a adresat lui Charlotte înainte să moară au fost “acum sunt dispusă să primesc vizita doctorului”. Era din păcate mult prea târziu, în câteva ore urmând să-și dea ultima suflare. Avea 30 de ani.

O biografie din păcate foarte tristă. E greu să nu te gândești care ar fi fost contribuția lui Emily Bronte la literatura universală, dacă viața nu i-ar fi fost curmată atât de devreme.

Dă cu share 🙂Share on Facebook
Facebook
81Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0