Am citit un clasic și mi-a plăcut!

Nu lăsați școala să vă strice plăcerea de a-i citi pe clasici. Atunci când ceva este ‘la impuse’ (chiar și literatura), acel ceva devine brusc indezirabil, sforăitor și fără strălucire. Clasicii sunt orice, numai plictisitori nu.

Dacă aveți înclinații romantico-filosofice cu accente tragice, vă recomandăm rușii. Dacă vă plac poveștile sofisticate, puțin perverse, dar pline de aventură, puteți merge oricând pe mâna francezilor. Dacă sunteți atrași de comedia moravurilor sau de lupta pentru justiție socială, o să găsiți tot felul de chestii cu miez la englezi. Și bineînțeles să nu-i uităm pe americani, cu aventurile de frontieră, umorul sarcastic sau situațiile sociale încâlcite provocate de tensiunea dintre lumea nouă și cea veche.

Iar dacă cele de mai sus nu v-au convins… vă mai oferim încă 10 motive să-i citiți pe clasici.

1. Referințe solide

Ca să știi despre ce se vorbește în tot felul de conversații cu temă literară sau generală; să înțelegi variile aluzii către clasici (serialele TV, filmele și cărțile contemporane sunt pline de ele); să poți să spui chestii pompoase de genul: ‘da… așa cum bine zicea și amicul meu Dickens…’

Claisici great-expectations

2. Filme faine

După ce citești Pride and Prejudice sau Great Expectations îți garantăm că o să mori de curiozitate să vezi cum personajele din romanele cu pricina s-au întrupat pe ecran. Și-ți garantăm că nu vei fi dezamăgit.

Claisici phantom-of-the-opera

3. Vocabular divers

O să înveți o grămadă de expresii noi, fancy shmancy. Spre exemplu: an amiable young man sau dimpotrivă, an ungracious fellow.

Claisici pride-and-prejudice

4. O călătorie în trecut

Spre deosebire de cărțile contemporane care te poartă prin vremuri trecute (ficțiune istorică, adică), un clasic tratează o perioadă istorică la prezent (timpul autorului). Asta înseamnă că vei avea acces la un context istoric personal, trăit pe viu de autor, deci cu atât mai valoros, autentic și ușor de reimaginat și înțeles.

Claisici tess

5. O provocare demnă de tine

Scriitura clasică cere un efort intelectual mai profund decât stilul colocvial al multora dintre romanele contemporane. Într-un clasic, frazele au o altă turnură, dialogul sună diferit, unele expresii nu sunt familiare (arhaisme) – toate astea îți stimulează creierul și capacitatea de interpretare. Citește clasicii și o să fii mai deștept!

Claisici War and Peace

6. Vei relaționa mai bine cu cei din jur

Un studiu realizat în 2013 demonstrează că atunci când citești clasicii devii mai abil social, câștigi inteligență emoțională și te descurci mai bine în relație cu familia și prietenii.

Claisici far-from-the-madding-crowd

7. Confirmări

Vei fi surprins ca între paginile unui clasici scris acum sute de ani să găsești o grămadă de confirmări ale unor teorii proprii și personale: despre oameni, despre societate, despre istorie, sau chiar despre tine însăți. Un clasic devine clasic pentru că tratează teme mereu de interes, într-un mod care nu se perimează, ci primește interpretări și valențe noi odată cu trecerea timpului. Un clasic nu poate fi anacronic sau desuet.

Claisici age-of-innocence

8. Curaj

Dacă poate Jane Eyre, pot și eu! În universul clasic, personajele se luptă cu moravurile conservatoare sau nedreptatea împărțirii pe clase; trebuie să depășească limitele impuse de accesul redus la informație sau educație; de cele mai multe ori nu sunt stăpânele propriului destin, controlat mereu de alții mai puternici. Și cu toate astea, răzbesc.

Claisici jane-eyre

9. Încredere că poți să scrii (bine)

‘Read a thousand books, and your words will flow like a river’ (Virginia Woolf). Printre cele 1000, strecurați și niște clasici.

Claisici anna-karenina

10. Din dragoste pentru literatură

Clasicii te vor face să iubești cărțile și mai mult! Fie că ești Potterhead sau mori după orice Young Adult, aștepți cu sufletul la gură The Winds of Winter sau citești thrillere cu inima cât un purice – un clasic te va face să înțelegi și mai bine cum de pot exista autori ca J.K. Rowling, George RR Martin, Gillian Flynn – și să-i apreciezi cu atât mai mult.

Claisici les-miserables

Sperăm ca pledoaria noastră să vă convingă. Și dacă vreți să contribuiți și voi, vă așteptăm în secțiunea comentarii de mai jos.

Dă cu share 🙂Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0