Top Ten Tuesday – Cărți care-ți vor da încredere în tine (și nu numai)

Pomeneam săptămâna trecută de sentimentele contradictorii pe care acest început de anotimp ni le dă şi pe care, suntem siguri, le resimţiţi şi voi. Pentru a face faţă cu brio asteniei de primăvară, am ales să ne îngropăm nasul în câte-o carte, panaceul universal. Însă parcă acum ar fi momentul pentru ceva mai puţină ficţiune şi un pic de curăţenie de sezon. Şi nu, nu ne referim la cea din case şi grădini, ci la cea din gânduri şi idei.

Şi asta pentru că, la fel ca şi anul nou, începutul de primăvară impune schimbarea. Să fim mai buni, mai fericiţi, mai ordonaţi sau mai economi. Să reuşim mai mult în următoarele 3 luni sau până la concediu. Poate că am început ianuarie în forţă, doar că, între romantismul lunii februarie şi zilele de sărbătoare din martie, unii dintre noi s-au culcat pe-o ureche.

Spring non-fiction

Iată 10+1 titluri pentru un boost de energie şi încredere în forţele proprii: cărţi care să ne scoată odată din starea de letargie.

1. Drunk Tank Pink: The Subconscious Forces that Shape How We Think, Feel, and Behave. Te-ai gândit vreodată că lucrurile din jurul tău te influenţează fără ca tu să ştii? ‘Drunk Tank Pink’ este o nuanţă de roz care, în urma unor studii, s-a descoperit că îl influenţează negativ pe cel care o priveşte un timp îndelungat. Adam Alter aduce aici multe alte exemple de lucruri pe care suntem siguri că le cunoaştem sau că le-am înţeles, dar care ne schimbă pe nesimţite modul de gândire, percepţia sau starea de spirit. O carte de psihologie pe care o vei citi în ritm rapid şi care te va face, de acum încolo, să te uiţi mai atent în jurul tău. Aici link la o recenzie video super simpatică, marca Ariel Constantinof.

file_1621710_1oN7z_full_size

2. Clarity: Clear Mind, Better Performance, Bigger Results De la antici încoace se ştie că sănătatea trupului şi cea a minţii sunt legate în mod direct. Pentru a menţine o gândire clară, se recomandă să nu rulezi continuu informaţii şi să îi dai creierului câte o binemeritată pauză.  Alungarea oricărui gând şi eliberarea de stres merg mână-n mână, şi pot deveni chiar cheia succesului tău. Specialistul Jamie Smart ne învaţă cum să ne concentrăm mai uşor pe ceea ce contează, cum să fim mai productivi şi mai încrezători, fără stres.

51mVC2nCIcL

3. Happy Money: The New Science of Smarter Spending Dr. Elizabeth Dunn şi Dr. Michael Norton ne explică secretele cheltuielilor eficiente. Deşi ştim cu toţii că banii n-aduc fericirea, ceea ce putem face cu ei, în măsura în care îi avem, ne poate influenţa starea de spirit. Cumpărând experienţe precum vacanţe, bilete la concerte sau făcând donaţii ne asigurăm că banii pe care îi câştigăm trudind din greu 5 zile pe săptămână (sau mai mult) se duc şi spre folosul nostru psihic, nu doar cel material.

71csMukKvGL

4. Finding your element – Elementul este acel punct de intersecţie dintre talent şi pasiune, este acea zonă în care ne putem atinge potenţialul maxim din punct de vedere profesional. Indiferent că este vorba de economie sau gastronomie cu toţii avem acest element si rămâne doar o chestiune de timp până îl găsim. Pentru a-ţi fi mai uşor în propria ta căutare ai aici instrumente, tehnici şi resurse prin care îţi poţi descoperi adevăratul potenţial, indiferent de vârstă sau de ocupaţia actuală.

71UI+Jd7mpL

5. Work, Happiness and Unhappiness. O zi la birou poate fi mai bună sau mai agitată, plină de obiective atinse sau dezamăgitoare. În funcţie de asta ne simţim mai veseli sau mai supăraţi. Însă ce te faci dacă starea lăuntrică nu e direct influenţată de rezultate, ci pare a fi mai degrabă întâmplătoare? Motivele care ne fac mai mult sau mai puţin mulţumiţi de locul de muncă sunt dintre cele mai diverse şi derivă din propria noastră definiţie a fericirii, din factori ambientali, precum şi de tiparele ocupaţionale.

414uqtiBOmL

6. Hooked – sau cum să dezvolţi produse de succes. Ţi-ai propus să îţi lansezi un business sau să îţi reinventezi afacerea? Atunci află ce îi poate face pe potenţialii tăi clienţi să se îndrăgostească de ceea ce faci. Care sunt motivele pentru care unele produse ne captivează în timp ce pe altele nici nu le observăm? Există tipare fixe pe care le poţi folosi şi tu? Răspunsul este modelul Hook, un proces simplu, în doar 4 paşi, ce îţi poate aduce clienţi fideli fără a fi nevoie de marketing agresiv.

71FODmFyhZL

7. Arhitectura fericirii Ne petrecem marea majoritate a timpului în încăperi închise, lucrând, distrându-ne sau dormind. Cei patru pereţi ce ne înconjoară joacă un rol important în evoluţia noastră şi ne influenţează starea de fericire. Deşi partea de design ne poate părea frivolă, nu putem nega faptul că nu am putea lucra într-o încăpere complet roşie, la fel cum n-am putea dormi într-un dormitor decorat cu scheleţi. Spaţiul pe care îl locuim are misiunea vitală de a ne reechilibra, de a ne aduce aminte cine suntem cu adevarat. Citind vei decoperi o nouă perspectivă asupra propriei case şi propriului birou, dar şi a modului în care relaţionezi cu acestea.

file_1623089_1Eqs3S_full_size

8. Stuffocation: Living More With Less – Suntem sufocaţi de lucruri de care nu avem nevoie, dar pe care le păstrăm cu încăpăţânare pentru că avem credinţa că ele ne fac fericiţi. În acelaşi timp unii dintre noi se îndepărtează voit, autoimpus, de societatea de consum. Soluţia propusă aici e mai puţin drastică şi ne sugerează să ne reevaluăm priorităţile. Să valorificăm experienţele şi să ne dorim mai puţin posesia de lucruri. Acest manifest pentru schimbare se bazează pe date concrete din economie şi psihologie, şi îşi propune să ne inspire să fim mai fericiţi şi mai sănătoşi, descurcându-ne mai bine cu mai puţin. Dacă vreți să aflați mai multe, aici găsiți o recenzie interesantă pentru Stuffocation.

81bVQiFbd2L

9. Human Happiness este o lucrare filosofică, dar nu disperaţi, este o carte cât se poate de optimistă! Pascal îşi exprimă încrederea în capacitatea umană de a găsi satisfacţie şi bucurie în viaţă, făcând faimosul pariu al credinţei în Divinitate şi al consecinţelor sale. O operă clasică, dar o lectură de interes şi în prezent prin actualitatea subiectului fericirii şi mulţumirii de sine, dar şi a orientării / dezorientării individului.

81T8RpkV8AL

10. Publicată pentru prima dată în 1936, How to Win Friends and Influence People continuă să fie o carte de referință în domeniul dezvoltării personale. Cuprinde soluții practice despre cum să-ţi faci prieteni, cum să fii mai popular, cum să vorbeşti cu încredere în public şi alte sfaturi al căror scop este îmbunătăţirea relaţiilor cu ceilalți. Trivia: titlul acestei cărţi a influenţat denumirea memoriilor lui Toby Young, care a devenit ulterior comedia How to lose friends and alienate people.  

41hNALvtxlL

11. Bonus – Happy Days with the Naked Chef. Un bestseller internaţional plin de reţete fantastice pentru orice ocazie, dar atât de simple încât nu trebuie să stai închis în bucătărie cu orele şi nici să amesteci de zor la trei tigăi odată. Garantat vei primi laude şi ovaţii din partea celor suficient de norocoşi încât să fie invitaţi la masă. Cuprinde reţete simple şi clasice precum clătite în stil american ori supă de pui, ideale pentru începători. Yummy!

41X-ibWRgBL

Iar acum, cu rotiţele bine unse, lanţurile înlocuite şi frânele verificate, haideţi să demarăm în viteză. Să începem sau să ducem la bun sfărşit cele mai îndrăzneţe planuri astfel încât, la sfărşit de an, să nu avem niciun fel de regrete.

Dă cu share 🙂Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0